Ui beibi ui

Mie olen tässä hiljattain päättänyt, että aion elää 100 vuotiaaksi. On niin paljon hommia tehtävänä ettei aiemmin jouda pois. Täytyy siis tehdä juttuja, jotta jaksaa elää kans hyvinvoivana ja kykeneväisenä nämä jäljellä olevat vuodet.Mahollisimman terveesti ja tehden asioita jotka pitää kehon eläväisenä ja mielen virkeänä :D.  Siispä kylmäuimaan, se olkoon yksi oleva ja tuleva eteenpäin vievä juttu tällä etapilla sitä saavuttaessani!


 
Halusin kirjoittaa tekstin uinnista, sillä joka minua seuraa instagrammissa ei voi välttyä minun aamu-uinnista. Moni siitäkin kyselee että miten, miksi ja mitä vaatii. En ole tässäkään  mikään pro, enkä todellakaan uinnin ammattilainen, enkä sen puolesta oikea sanomaan. Puhun vain jos on omaan kokemusta. Nyt takana on nyt noin kuusikymmentä kylmävesikertaa syksystä saakka. Vuosien taustaa mulla ei ole. Mitä enemmän on tullut uitua, sen enempi olen ollut kiinnostunut sen vaikutuksista ja imenyt tietoa itseeni eri lähteistä joita on lukuisia. Osa on varmasti vielä psyykkistäkin vaikusta, mutta mitä sen on väliä? Pääasia että on hauskaa!



Aamurutiini, joka saa minut tekemään must have done jutut ajoissa. Ansaitsee ehdottomasti taulun seinälle muistuttamaan rutiinien tärkeydestä!



Syksyn maisemat oli aamuisin monesti kuin unessa olisi


Päätettiin ystäväni kanssa aloittaa aamu-uinti ihan hetken heitosta elokuun lopulla eräiden vaatekutsujen tuoksinnassa. Seuraan itse hyvinvointikouluttaja Karita Tykkää somessa ja olin jo pitkään katsellut kun mimmi vetää kylmäuintia päivitäin ja on niin hehkeänä ja loistavana aina. Lisäksi olen tällähetkellä Lean In Five Weeks elämäntaparemonttihaasteessa ollut kesästä saakka, joten siellä kylmäui koko jengi täyttä häkää Tomi Kokon johdolla. Sekin tuntui osuvan kohdilleen siis joten kokeilemaan sitten itsekkin! Sillä eihän se este ole kuin omassa päässä, en osaa, en tarkene jne. Solekko mennä!  Siitä se idea sitten oikeastaan lähtikin ja kasvanu vähä isommaksi rutiiniksi kuin alunperin ikinä oli tarkoituskaan.


Ennen pumpun asennusta piti tehä töitä toisinaan että pääsi vesille

Ikinä en ollu aikasemmin edes kaavaillut, että minun pitäisi tätä mitenkään joka päivä harrastaa. Olen kyllä avannossa aiemminkin käynyt, mutta en missään nimessä säännöllisesti. Nyt olemme kuitenkin käyneet uimassa joka ikinen arkiaamu kello seiskalta, ihan muutamia aamuja lukuunottamatta. Nyt avantokaudenaikana olen käynyt toisinaan myös iltaisin, lähinnä viikonloppuisin, myös  uimassa. Sekin on mukavaa! Jännä miten illalla se uinti rauhottaa, kun taas aamulla piristää. Syy löytyy siitä, että avantouinti tasapainottaa adrenaliinitasoa niin, että korkealla olevat pitoisuudet laskevat ja matalalla olevat nousevat. Tämän takia avantouinnin koetaan todellakin, sekä rauhoittavan että virkistävän aina tarpeen mukaan. Tämä oli mulle uutta. Sillä alussa pelkäsin iltauinnin virkistävän.

Se on korvien välissä se uskallus vaan

Mulle aamut on rutiinien riemuvoitto. Siellä tehhään ne "must have done-jutut".  Se, että käyn uimassa, saa minut tekemään ne jutut mitä oikeesti tarvin tehdä. Klo 7.00 minulla soi kello. Tässä ei torkutella eikä mitään,  vaan hörpätään sitruunavesi, nakataan uikkarit päälle, saunatakki niskaan, yogahousut ja villasukat jalkaan ja pipo päähän. Ajellaan kolmisen kilsaa vanhainkodin rantaan. Hypätään autosta laiturille, uimatossut ja hanskat päälle ja uimaan / kastautumaan vähintään se 30 sekuntia. Sitten nousu avannosta, takki niskaan, uikkarit pois, sukat jalkaan ja ajellaan kotiin. Ei tuu kylmä, keho lähtee niin nopeaa lämpenemään. Se on niin siistiä alottaa aamunsa näin! Oot jo ihan supermimmi heti aamusta kun uskalsit ja kehtasit, niin mie koen.  En oikeasti keksi parempaa tapaa arkiseen aamuun. Vapaapäivinä on eriasia kun saa ja pitääkin antaa kehon levätä aamusta, silloin mie panostan iltaan. Uinti, sauna ja kaikki maailman kasvonaamiot on lysti kombo siellä päässä. Uinnilla tulee itsensä ylittänyt voittajafiilis jo heti aamusta joka näkyy samantien itsetunnossa arjessa, että "hitto, uskalsin!" . Toimistohommat ainaki mulla hoituu huomattavasti tehokkaammin kun saan uinnin kautta lentävän lähdön niiden pariin.  En oo ikinä ollu näin nopea deadlinejen kanssa.


Hieman tärähtänyt kuva eilisillan uimastailistani, mutta niin se on mallikin.

Yli 50 toistoa jo muutamassa kuukaudessa on aiheuttanut mulle sen, että koska kylmä lisää mielihyvähormonien, eli endorfiinien tuotantoa, olen jäänyt koukkuun. Uintinarkki siis suomeksi, joka käy douppaamassa joka aamu. Olen muutenkin addiktoituvaa tyyppiä, joten nykyään tarvin uintiannokseni. Tuntuis kamalalta lopettaa se nyt. Oon aika fiiliksissä aina lähdössä, vaikka toki on aamuja kun tekis vaan kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Silloin on tapana muistella sitä hyvää oloa, mikä tulee kun sieltä avannosta nousee. Se on nimittäin ihan mieletön! Totally worth it!


Koiraa on lysti polskuttaa tuolla pimeässä

Ja jotta kaikkiei olisi vain minun sananhelinään niin laitetaan netistä lainattua, osa tutkittua ja osa varmaan hutkittuakin tietoa tähän kylkeen. Kylmävesiuinnista on siis todella paljon tietoa netistä saatavilla. Lähteitä on jos vaikka ja minkälaisia ihan tiedejulkaisuista aina eri paikkakuntien uintiharrastajien sivujen tietoiskuihin. Tärkeimpiä tässä mainittakoon mm.

"Kylmäaltistuksen toistuessa elimistö sopeutuu ja autonomisen hermoston vaste, erityisesti noradrenaliinin eritys, pienenee. Kylmätuntemukset ja lihasvapina vähenevät. Oululaistutkimuksissa havaittiin, että joidenkin talviuimarien veren systolinen paine eli yläpaine laskee pysyvästi.

Noradrenaliinin ja muiden stressihormonien hiipuessa kylmänkestävyys paranee ja kipukynnys nousee. Suuri osa uimareista koki upottaneensa stressin jään alle. Säännöllinen pulahtaminen kohensi mielialaa ja vähensi masentuneisuutta sekä väsymystä. Selitys saattaa piillä talviuinnin vaikutuksissa keskushermostoon. Uimareiden verestä mitattiin hermovälittäjäaineiden määrää ja havaittiin, että mitä tasaisemmin dopamiinia syntyi, sitä virkeämpi oli mieli"

lähde :https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miten_avantouinti_vaikuttaa_terveyteen

Muita plussia kun harrastetaan kylmäuintia säännöllisesti (yksilöllisiä kaikki siis)

* parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa hidastaen solujen vanhenemista ja säilyttäen näin esimerkiksi ihon kimmoisuutta
* kylmä kylpy voi jopa hidastaa solujen vanhenemista
* parantaa myös verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa
* säännöllisesti lajia harrastavien verenpaine laskee
* parantaa elimistön vastustuskykyä. Avantouintia harrastaneet sairastuvat virusinfektioihin muita harvemmin, koska säännöllinen ja jatkuva kylmäkaraisu voimistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja parantaa siten vastustuskykyä.
* tulehdusta hillitsevää vaikutusta
* lievittää stressiä, poistaa kipuja
* treenin kipeyttämät lihakset eheytyvät nopeammin ja voimatasojen palautuminen on nopeampaa
* vaikuttaa kropan stressihormoneihin
* jäsenten kolotukset vähenee
* vaikuttaa lihaksen aineenvaihduntaa tehostaviin entsyymeihin ja lisää kivunsietokykyä
* lievittää selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuja
* kylmäaltistus toimii edullisesti painonhallinnassa, koska sen on todettu todettu aktivoivan niin sanottua ruskeaa rasvaa. Ruskealla rasvalla on aineenvaihduntaa kiihdyttävä ominaisuus, se siis polttaa energiaa toisin kuin valkoinen rasva, joka vain varastoi elimistön ylimääräistä energiaa.
* saattaa hillitä ihon kuivumista
* antaa tunteen uskaltamisesta, psykoliginen vaikutus on iso
* parantaa kylmänsietokykyä
* supistaa ihohuokosia ja tasaa mikroverenkiertoa, näin ihosta tulee napakampi ja kuulaampi.
* laskee turvotusta ja nostaa kipukynnystä

Näitä kun lukee ja sisäistää niin en tiä yhtään syytä, miksi en lähtisi uimaan. Kävin eilen illan ja kävin nyt aamulla. Enkä mieti menenkö huomenna kun katson tuota listaa. Todellakin menen. Itelläni on selkä ihan jumissa työhistoriani myötä, joten lihasjumien rentouttaminen, stressitasojen tasaaminen, energisyys/rauhottavuus riippuen vuorokaudenajasta ja ihon hyvinvointi ovat mulle ne tärkeimmät tekijät itselle.


Mitä tulee itse kamppeisiin mitä avantouimarilla olisi hyvä olla ovat uintitossut, kengät ja pipo päähän. Avannosta nousetessa lapaset käteen ja lämmintä päälle.  Kittilässä meillä on avantouintipaikka vanhainkodinrannassa laiturilla. Sitä ylläpitää Tunturikerho Njalla ja sinne voi esim liittyä lisätietoa varten facebookissa heidän ryhmäänsä. Koppia siellä ei vielä ainakaan ole, mutta me emme ole sitä niin kokeneet edes tarvitsevamme. Hyvin on mennyt ilmankin! On ihan hyväkin ettei hyppää heti saunaan kylmästä vedestä, vaan antaa kehon itse lämmittää ja tehdä se työ. Siinä tulee ihan mieletön kihelmöinti ja pistely jotka saa sinut takuuvarmasti hymyilemään onnesta.

Varustelua :D


Kaikillehan avantouinti ei kuitenkaan sovi, etenkään jos on verenpaine-tai sydäntautia. Myös humalassa se ei ole suositeltavaa touhua. Perusterve jos on niin kokeile ihmeessä, et siinä mitään häviäkkään!  Saatat vaan jäädä koukkuun, se vaara siinä tuntuu kaikilla meillä hurahtaneilla vaan piilevän :D.
Kylmä kaunistakoon :D






Kommentit