Melkein kuin Fazerinapatukka (gton, vegan)



Olen tehnyt jo useasti erilaisia "powerpatukoita", mutta nyt instan storyissa ihastusta herättäneet suklaa-appelsiinipatukat lähtevät kyllä jakoon ohjeen kera. Oli sen verran hyviä! Teimme näitä eilen Somassa harjoittelijani Jannan kanssan kokeilumiellä ja myyntiin saakka. Hänkin on innostunut maidottomasta ja gluteenittomasta leivonnasta, joten olemme nyt innostuksemme äärellä kumpainenkin. Näitä voi tehdä kotona isommankin satsin ns. välipalapatukaksi, kelmuttaa ja pakastaa. Sieltä sitten kiva napata matkalle reissuun mukaan tai muihin tilanteisiin, kun ei ole välttämättä aikaa syödä kaikessa kiireessä.

Otimme asiaksemme mitata kaikki aineet tarkasti, sillä halusin laskea myös patukoiden energiasisällön. Minua on kun on viimeaikoina entistä enemmän kiinnostanut se mitä mikäkin tuote sisältää, joten hyvää harjoitusta tämäkin. Tykkään kovasti perinteisestä Fazerinasuklaasta ja eihän tässä nyt siihen päästä, mutta sinne päin koska kuitenkin on kyseessä suklaa ja appelsiini. Sokerilta vieroitettua itseni tämäkin maistui erittäinkin hyvältä.

Et tarvitse kovin montaa raaka-ainetta. Tarvitset pussillisen pehmeitä taateleita, purkin makeuttamatonta maapähkinävoita, raakakaakaojauhetta, appelsiinin ja suolaa. Kuorrutusta varten mahdollisimman tummaa suklaata tai sitten näppäränä teet itse raaka-suklaan millä kuorrutat. Laitoin aiemmin siihen jo ohjeen, jonka löydät täältä



Massa

200 g luomu pehmeä taateli
230 g makeuttamaton maapähkinävoi Urtekram
1 dl sulatettu kookosrasva
1 appelsiini, pese, raasta ja purista mehu
2 rkl raakakaakaojauhe
Ripaus himalajansuolaa tms.



Sekoita kaikki aineet monitoimikoneella tasaiseksi massaksi. Itse tykkään vielä "snickersmäisestä" rouheudesta, joten maapähkinöiden puutteen vuoksi heitin sekaan vielä jonkusen cashewpähkinän. Voit jättää luonnollisesti ne poiskin niin halutetessasi.  

Laitoimme valmiin massan kahteen kelmutettuun pitkään leipävuokaan ja sitten pakkaseen tiivistymään. Leikkasimme massan 20 patukan kokoiseen palaan terävällä veitsellä kun se oli pakkasessa puolisen tuntia kohmettunut. 

Seuraavaksi pesimme uunista ritilän ja asetimme patukat sievään riviin ritilälle. Sulatin kaksi levyä Fazerin 70% suklaata vesihauteessa ja pullasutia apuna käyttäen voitelimme sulalla suklaalla ensin patukan pohjan, sitten päälysen. Kun suklaa oli kohmettunut, vetelimme vielä suklaasta viiruja päälle. Tähän olisin kaivannut vielä sormisuolaa päälle koristeeksi ja makua antamaan sillä mikä sen parempaa kuin makean eli maapähkinän ja  taateleiden (= kinuskifiilis) sekä suolaisen liitto? Ei mikään.Yksi vaihtoehto on muuten pyöritellä massa palloiksi ja pyöritellä vaikka raakakaakaojauheessa. Tulisi ns. power ballseja sillä tavalla.



Kun patukat oli valmiita, punnitsin ne ja totesin keskipainoksi noin 50g. Laitoin määrät ravintoappiin, mikä laskee ravintosisällön ja jaoin sen 20 patukan kesken. Netistä löysin nopeasti pähkinäsuklaa Marsin arvot vertailuun. Nyt vaan vertailemaan!

Meän patukka: 199 kcal. Rasva 65% Hiilih. 25%. Prot 10%
Mars : 226kcal. Rasva 8,5%. Hiilih.35,5%. Prot 1,85% 

Hauskoja havaintoja. Uskon että meidän patukka pitää nälän kauemmin loitolla kun sitä tarvitaan. Rasvan määrän vuoksi et saa insuliinishokkia tai energiapiikkiä vaan ehkäpä tasaisemman energian seuraavaa ruokailua kohti. Laittaa kyllä kokeilemaan toistekkin ja erilaisin variaatioin. Meän patukkaahan saa keveämmäksi jos ottaa pähkinät pois ja puolittaa vaikka kuorrutesuklaamäärän. Tarviiko pohjalla sitä edes olla olkoon makukysymys, tai noin paksua kerrosta kuin näissä :D. Rahallisesti jos ajatellaan niin itsetekemänä nämä vegaanit versiot energiapatukoista maksaa sinulle 0,70€ / kpl. 

Ei muutakuin kokeilemaan! Tässä ei voi kyllä kukaan epäonnistua.


Kommentit